Het Meditatie Handboek Vrij zijn Hier en Nu


Met geleide meditatie CD “Praten met je Lichaam”

Het Meditatie Handboek Vrij zijn Hier en Nu van Osho bestaat al geruime tijd. Maar het blijft uitkomen in telkens nieuwe versies, zoals in deze vlammende uitvoering.
Er staan mooie hoofdstukken in die heel begrijpelijk zijn voor mensen die meditatie nog niet kennen. Zo zijn er bijvoorbeeld de onderdelen: “Wat is meditatie?” en “De bloei van meditatie”.
Het Meditatie Handboek Vrij zijn Hier en NuEn in “De wetenschap van meditatie” kun je lezen, wat het nut is van de technieken en wat de functie is van de Meester bij meditatie.
Je kunt in het Meditatie Handboek te kust en te keur methodes vinden die bij jou passen. het gaat erom een techniek the vinden waarbij je een ‘klik’ ervaart.
Een methode kiezen en daar helemaal en steeds dieper induiken, is wat Osho adviseert. Pas dan zul je langzamerhand verandering bespeuren en merken dat je ook zelf in staat bent om je eigen innerlijk vuur aan te houden.

Een ‘geleide meditatie’ CD is bijgesloten bij het Meditatie Handboek, getiteld: ”Praten met je lichaam”, waardoor je helemaal wordt meegenomen in je geheel eigen proces van meditatie en transformatie. lees meer

Het boek is verkrijgbaar in de Boekhandel.

Review Meditatie Handboek Vrij zijn Hier en Nu

focus: de lachmeditatie

Er is een aantal jaren geleden een uitzending over de Lachmeditatie geweest op tv West.
Ikzelf vond het fantastisch om achteraf mee te maken via de tv en ik heb de uitzending verschillende keren op video opgenomen om ook anderen ervan te laten proeven.

De jonge verslaggeefster Jamaine van tv West kan zich niet voorstellen, dat je lachen kunt leren en dat je dit zelfs ook moet leren.
“Zijn er dan te weinig mensen die lachen in onze regio?” vraagt ze. En dan antwoordt Rangeeni, de docent lachmeditatie, dat mensen veel te serieus zijn en dat ze zichzelf vooral veel te serieus nemen.
En ze legt verder uit hoe de lachmeditatie gedaan wordt en hoe deze werkt. En terwijl het gesprek tussen deze twee vrouwen plaats vindt, wordt er ook weer heel wat af gelachen. Tenslotte vertrekken Jamaine en de cameramensen schaterend, aangemoedigd door Rangeeni’s diepe buiklach.

Als je de uitzending gemist hebt, kun je hem mogelijk hier of daar nog eens zien bij mensen die hem op video hebben opgenomen.
Maar nog beter is het natuurlijk om zelf de lachmeditatie te ervaren. Langs de kant staan en kijken is niet hetzelfde als mediteren. Zelf er in duiken, zoals ook de verslaggeefster Jamaine van tv West probeerde te doen, dat is zoals meditatie door Osho bedoeld wordt.

Is je interesse ontwaakt? Je kunt meer informatie vinden over de lachmeditatie op de website van Osho meditatiecentrum Wajid, namelijk op www.wajid.nl.
En natuurlijk staat de lachmeditatie beschreven in het opnieuw verschenen Meditatie Handboek van Osho, met als kernachtige ondertitel: Vrij Zijn in het Hier en Nu.

Meditatie werkt bevrijdend, elke meditatie uit het Handboek Meditatie Vrij zijn Hier en Nu. Dat werd ook bij de uitzending over de lachmeditatie aangegeven; je raakt met je buiklach diepe gebieden in jezelf aan en daar liggen vaak oude gevoelens, oude spanningen En zonder die precies te benoemen en te analyseren, kun je die onnodige ballast door intens te lachen kwijt raken.
Maar dat gebeurt niet door de oppervlakkige manier waarop wij meestal aan het lachen zijn. Nee, daarvoor is er dus de lachmeditatie, om je het diepe buik-lachen dat zo bevrijdend werkt,
(weer) te leren.

Het Meditatie Handboek Vrij zijn hier en nu van Osho bestaat al een tijd. Zelf heb ik het sinds jaren en ik heb er telkens uit geput als mensen me vroegen waarom ik mediteer en wat speciaal Osho met meditatie bedoelt.

Er staan mooie hoofdstukken in die heel begrijpelijk zijn voor mensen die meditatie niet kennen. Zo zijn er bijvoorbeeld de onderdelen: “Wat is meditatie?” en “De bloei van meditatie”.
En in “De wetenschap van meditatie” kun je lezen, wat het nut is van de technieken en wat de functie is van de Meester bij meditatie.

Als mensen bij me komen met vragen, laat ik ze deze onderdelen altijd eerst lezen.
Want wat daarin staat, dat kan ik niet (beter) zeggen. Wat ik wel kan doen, is, de meditaties daarna laten zien en de mensen uitnodigen met me mee te doen.

Ik heb dat regelmatig met bezoekers gedaan of bij vrienden, bij hen thuis. Dat was altijd fun, dikke pret, als we dat deden. Niet dat je dat al meditatie kunt noemen, maar je kunt de smaak te pakken krijgen en dan zelf verder exploreren.
De bovengenoemde hoofdstukken staan ook weer in de gewijzigde druk van het Osho Meditatie Handboek: gelukkig wel!
Maar als je alleen al naar het uiterlijk kijkt, heeft er toch een fikse verandering plaats gevonden. Op de cover zie je een fris en intens kleurenspel. Voor mij geeft die schildering het vuur van meditatie weer.

Osho heeft het over het vuur dat ieder van ons in zich heeft, maar dat lang geleden in ons gedoofd is.
Daarover hoeven we niet te treuren. We kunnen het vuur weer aanwakkeren. En de Meester kan ons daar zeer behulpzaam bij zijn.
Zijn vuur, zijn vlam werkt zo aanstekelijk, dat je, als je dichtbij hem komt, dit kunt ervaren als een aanmoediging. Je eigen smeulende vuur waarvan je je voordien niet eens bewust was, begint weer op te laaien.

En jouw vlam gaat zich in harmonie met het vuur van de Meester bewegen. Het zijn twee op zichzelf brandende vuren, maar als ze dichtbij elkaar komen, is er een beweging en er is sprake van een harmonie.
De Meester kan er dus voor zorgen, dat jouw vlam weer tot leven komt. Dat is het begin. Daarna is het zaak dat jij je eigen vlam brandende houdt door intensief en diep te gaan mediteren.

En in het Osho Handboek voor Meditatie kun je te kust en te keur technieken vinden die bij jou passen. Een specifieke techniek kiezen en daar helemaal en steeds dieper induiken, is wat Osho adviseert. Niet elke dag een andere techniek. Nee, gewoon er een nemen die je aanspreekt en daar dan een aantal maanden voor gaan. Pas dan zul je langzamerhand verandering bespeuren en merken dat je ook zelf in staat bent om je eigen innerlijk vuur aan te houden.

Afgezien van deze nieuwe vurige cover, is het formaat van het Osho Meditatie Handboek aangepast. Het is erg handzaam geworden, gemakkelijk om ergens mee naar toe te nemen, dus.

Het hele Meditatie Handboek in deze vernieuwde stijl ademt een eigentijdse sfeer; het is compact, kleurig en vlot. Ik denk dat het daarom zeker ook bij een nieuw publiek zal aanslaan.
Meditatie leidt uiteindelijk tot stilte.
En wie denkt dat Stilte alleen maar is: doodsheid en navelstaren, moet de volgende passage uit het Meditatie Handboek eens diep tot zich door laten dringen.

Osho zegt daar: “Nu op dit moment ben je stil – waarom vier je dat dan niet? En ik kan je zeggen: als je het viert, groeit het. Wees blij. Dans met je stilte. Dit ogenblik is er – dat is genoeg. Laat het een lied worden, een dans, een gedicht, iets creatiefs. Laat je stilte creatief worden, doe er iets mee.
Je hebt miljoenen mogelijkheden, want niets is creatiever dan stilte. Je hoeft geen groot wereldberoemd schilder te worden als Picasso. De ambitie om beroemd te worden komt voort uit denken, niet uit stilte. Schilder op je eigen manier. Maak een haiku op je eigen manier. Op je eigen manier, hoe beperkt ook, kun je een lied zingen, dansen, vieren en dan merk je dat het volgende ogenblik nog meer stilte brengt.
Het volgende ogenblik wordt altijd geboren uit dit ogenblik, waarom zou je je dan zorgen daarover maken?”

En om bij de lachmeditatie terug te keren, komen hier twee grappen uit het Osho Handboek voor Meditatie, opdat je ook dit review al lachende uitleest.
Een jood zit in de trein tegenover een priester. “Eerwaarde, zeg eens, waarom draagt u uw boord achterstevoren?”
“Omdat ik ‘vader’ ben, ‘antwoordt de priester. “Ik ben ook vader, maar ik draag mijn boord niet zo,” zegt de jood. “Tja” zegt de priester, “maar ik ben vader van duizenden.”
De jood antwoordt: “Dan is het misschien beter dat u uw broek achterstevoren draagt.”
Twee Polen gingen een eind wandelen toen het plotseling begon te regenen. “Vlug” zei de ene, “steek je paraplu op.” “Dat heeft geen zin,” zei zijn vriend, “mijn paraplu zit vol gaten.”
“Waarom neem je hem dan mee?” “Ik verwachtte niet, dat het zou gaan regenen.”Ga Lachen en Blijf Lachen en vooral: blijf diep lachen tot je buik ervan schudt!